06
09
2022

Koje riblje ulje izabrati za sebe i svoju porodicu?

Riblje ulje je najzdravija životinjska mast dobijena iz ribe. Odlikuje se visokom koncentracijom vitamina, kao i – i pre svega – visokim sadržajem izuzetno vrednih omega-3 kiselina. Problem je što je riblje ulje neujednačeno, a izbor dobrog proizvoda zahteva poznavanje nekoliko važnih pitanja.

Za razliku od izgleda, riblje ulje ne samo da povećava imunitet, već ima i niz drugih svojstava koja promovišu zdravlje. Pre svega, ubrzava zarastanje rana, sprečava kožna oboljenja, poboljšava rad mozga, omogućava pravilno formiranje kostiju i zuba, a istovremeno štiti od osteoporoze. Štaviše, studije pokazuju da redovno uzimanje poboljšava raspoloženje i čak može da spreči depresiju. Pitanje je samo kako odabrati riblje ulje koje će pružiti najviše koristi?

Izbor ribljeg ulja – sadržaj EPA i DHA kiselina je od ključnog značaja

Kvalitet ribljeg ulja zavisi pre svega od sadržaja EPA i DHA kiselina, kao i vitamina A, D i E. Naravno, treba izabrati proizvod koji ih sadrži u što većem broju. Iako će to biti iznenađenje za mnoge, individualne pripreme mogu zaista da se razlikuju u tom pogledu. Pretpostavlja se da jedna kapsula dobrog ribljeg ulja treba da sadrži najmanje oko 100 mg DHA kiseline i 120-150 mg EPA kiseline.

PROMOCIJA ⬇    18+⚠
Tečnost ili kapsule? Aromatizovana ili obična?

U prošlosti je riblje ulje bilo dostupno samo u svojoj odbojnoj, prirodnoj tečnoj verziji. Danas se lako mogu naći i proizvodi u kojima je prilično uspešno eliminisan njegov karakterističan ukus i miris. Njihov izbor će biti od koristi posebno deci koja najteže prihvataju riblje ulje. Kada se odlučujemo za njegovu tečnu verziju, bez obzira da li je obična ili aromatizirana, moramo imati na umu da se lako oksidira. U praksi, tečno riblje ulje ne sme da se čuva u frižideru ne duže od 2 meseca – inače može da nam naškodi.

Ako i pored aditiva za ukus nismo ubeđeni u tečni oblik ribljeg ulja, izaberite kapsule. Mekane su i bezukusne i nikome ne bi trebalo da bude problem da ih progutaju. Njihova sistematska potrošnja će naravno pružiti iste koristi, ali uvek moramo zapamtiti da pažljivo pročitamo sastav datog proizvoda.